ZA PRIJAVU HITNOG SLUČAJA ZOVITE 193

DOBRO DOŠLI

VATROGASNA ZAJEDNICA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

VATROGASCI DVD-a BELIŠĆE U VUKOVARU

Vatrogasna mladež i članovi DVD-a Belišće s obitelji u subotu, 24. studenog 2018. godine, u suradnji sa Udrugom HVIDR-a Belišće, bili su u posjetu Gradu Vukovaru.  

 

U sklopu projekta udruge HVIDR-a Belišće o promicanju vrijednosti Domovinskog rata koji sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u sklopu obilježavanja 27. obljetnice od pada Grada Heroja, vatrogasna mladež i članovi DVD-a Belišće s obitelji u subotu, 24. studenog 2018. godine, u suradnji sa Udrugom HVIDR-a Belišće, bili su u posjetu Gradu Vukovaru.

 

Preko 30 članova vatrogasne mladeži, njihovi voditelji kao i ostali članovi vatrogasnog društva Belišća s obitelji, imali su priliku upoznati se sa Vukovarskom tragedijom ali i sa hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja i brojnih građana koji su u vrijeme Domovinskog rata proveli teške trenutke u Vukovaru. Prvi dolazak bio je u Bolnici Grada Vukovara gdje su vatrogasci uz pratnju stručnog vodiča imali priliku upoznati se sa uvjetima u kojima su za vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru radili medicinski djelatnici, a što je na mnoge prisutne ostavilo duboke dojmove. Nakon obilaska bolnice, posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje su na veliku čast i ponos imali priliku obići centar sa bojnikom Hrvatske vojske, gdje uz izloženu vojnu opremu iznio i dio svojih sjećanja iz doba Domovinskog rata. Tom prilikom upoznao je sve prisutne o najvećoj bitci za Vukovar kao najvećoj bitci Domovinskog rata koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske.

 

Po odlasku iz Memorijalnog centra uputili su se na Spomen dom i masovnu grobnicu Ovčara gdje su kod spomen obilježaja u tišini i molitvi zapalili svijeće za sve nedužno stradale. Po povratku sa Ovčare posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Na kraju posjeta pri izlasku iz Vukovara na trpinjskoj cesti zaustavili su se kod Spomen doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju koje je sagrađeno na mjestu nekadašnje pošte, a u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo tog dijela grada i kojoj je zapovijedao junak grada Vukovara Blago Zadro, čija je bista podignuta ispred ulaza u Spomen dom. U Spomen domu uz stručno izlagane vodiča, prisutni su upoznati s događajima i stradanjima koja su se dogodila na ovom području.

 

Povratak u Belišće uslijedio je u poslijepodnevnim satima sa kojeg su se svi sudionici ovog posjeta vratili sa nezaboravnim dojmovima, a ovim putem velika zahvala i udruzi HVIDR-a iz Belišća i umirovljenom bojniku Pavi Milekić na trudu i angažmanu u organizaciji posjeta, sa željom za nastavkom zajedničke suradnje u budućem razdoblju s ciljem da se ne zaboravi.

04.12.2018.